2022-2023 m. m.

2022-2023 metodinio būrelio planas.pdf
Adobe Acrobat Document 116.9 KB

VASARIŠKAS RAJONO METODINIO BŪRELIO SUSIRINKIMAS

 

Mokslo metus baigia ir rajono metodinis būrelis. Birželio 13 dieną ŠPT salėje susirinkusios įstaigų kolegės šį kartą turėjo galimybę išklausyti  Vaškų gimnazijos pagalbos mokiniui specialistės Kristinos Prakopienės pranešimą „Ar suprantu, ką skaitau?“. Pranešėja pasidalino praktiniais metodais, kaip galima padėti vaikui suvokti tai, ką perskaitė, diskutavo apie skaitymo etapus, būdus metodus ir pagalbos eiliškumą. 

Svalios progimnazijos specialioji pedagogė Vilma Gegieckienė praktiškai pademonstravo De Bono kepurių (6 skrybėlių) metodą, įtraukdama koleges aktualia tema „Joninės“. De Bono išskyrė šešis mąstymo būdus ir juos susiejo su spalvotomis kepurėmis – balta, raudona, juoda, geltona, žalia ir mėlyna. Norėdami pažvelgti į reiškinį iš kitokios perspektyvos, turime mintyse nusiimti vienokią „kepurę“ ir užsidėti kitokią.

   Susirinkimo pabaigoje Pasvalio r. ŠPT specialistės vyr. logopedė Ingrida Prakopienė bei spec. pedagogė metodininkė Inga Kaulinskienė priminė mūsų susitarimus dėl dokumentų rengimo vertinimui ŠPT.

 

 

Vaškų gimnazijos logopedė, specialioji pedagogė Kristina Prakopienė, 2023-06-13

 ĮVYKO RESPUBLIKINIS IKIMOKYKLINIO, PRIEŠMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ KŪRYBINIS PROJEKTAS „SPALVŲ SAVAITĖ“ 

 

2023 metų balandžio 24-28 dienomis vyko tęstinis respublikinis ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikų kūrybinis projektas „Spalvų savaitė“. Projektą organizavo Pasvalio lopšelių-darželių „Liepaitė“ ir „Eglutė“ logopedai. Tikslas – padėti vaikams įsisavinti žalios, mėlynos, rudos ir pilkos spalvų atspalvius, bei jų pavadinimus. Šiam projektui jau trys metai ir džiugu, kad sulaukėme dalyvių iš Kauno, Kazlų Rūdos, Kėdainių, Klaipėdos, Mažeikių raj., Panevėžio, Pasvalio raj., Raseinių raj., Vilniaus ir Šilutės.

Vykdytų veiklų fotografijų koliažus galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.

 

https://view.genial.ly/6452545029e9e80017d8597c/presentation-watery-presentation

 

 Aistė Kunckaitė, Pasvalio l/d „Liepaitė“ logopedė metodininkė

DRAUGYSTĖS TĘSINYS

 

Balandžio 13 dieną, tęsiant naujai užmegztą draugystę su Šiaulių pagalbos mokiniui specialistėmis, įvyko Pasvalio rajono logopedų ir specialiųjų pedagogų bei Šiaulių miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų logopedų metodinė diena „Specialiųjų pedagogų ir logopedų patirtys ruošiantis įtraukiajam ugdymui“. Šįkart susitikome Šiaulių lopšelyje - darželyje „Kregždutė“. Dėkojame įstaigos direktorei  A. Kvedaravičienei  už šiltą priėmimą bei supažindinimą su darželio edukacinėmis erdvėmis ir priemonėmis.

Susitikimo metu išklausėme ir aptarėme du Šiaulių miesto ir du mūsų rajono specialisčių pranešimus. Šiaulių lopšelio - darželio „Kregždutė“ logopedės R.Perminienė ir D.Urbonienė pristatė pranešimą „Skirtingų gebėjimų vaikai. Ugdytis kartu su visais“. Antrajame pranešime „Simbolių panaudojimas vaikų kalbos ugdyme“ Šiaulių lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“  logopedė V.Pleikienė ir„,Rasos“ progimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus logopedė M.Rovė supažindino su simbolių panaudojimo galimybėmis ugdant ne tik autistiškus vaikus.

Mūsų rajono Svalios progimnazijos specialioji pedagogė V. Gegieckienė pranešime „Kūrybiniai sprendimai, skatinantys vaikus skaityti“ supažindino su projekto „Knygiukai - į pagalbą vaikams“ kūrėjų naujai sukurtu knygų paruoštuku „Knygiukas“. Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė-logopedė I.Ruželienė savo pranešime apie skaitymo ugdymo strategijas dalinosi patirtimi ir demonstravo savo kurtas priemones, skatinančias vaikus mokytis skaityti.

Džiaugiamės naujai įgytomis žiniomis ir patirtimis. Tikimės tolesnio nuoširdaus ir glaudaus bendradarbiavimo.

 

 

Pasvalio lopšelio-darželio „Žilvitis“ logopedės Violeta Šaulienė

ir Sandra Uzėlė, 2023-04-14

METODINĖ DIENA SU ŠIAULIETĖMIS

 

   Vasario 14 dieną įvyko Pasvalio rajono logopedų ir specialiųjų pedagogų bei Šiaulių miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų logopedų metodinė diena „Bendravimo ir bendradarbiavimo galia, įgyvendinant įtraukiojo ugdymo iššūkius“. Nauja draugystė bei bendradarbiavimas aktualiomis temomis įvyko Pasvalio lopšelyje - darželyje „Eglutė“. Susitikimo metu išklausėme ir aptarėme tris Šiaulių miesto ir tris mūsų rajono logopedžių pranešimus. Pranešime „Ar inovacijos projektinėse veiklose lemia sėkmingą įtraukųjį ugdymą?“ Šiaulių miesto lopšelio – darželio „Coliukė“ logopedė Justina Tušienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja bei logopedė Ligita Petkuvienė akcentavo Projekto metodą bei pristatė savo įgyvendintus projektus, projektinėse veiklose naudojamus inovatyvius būdus bei formas. Anot jų, ikimokyklinio amžiaus vaikams ugdymas visada turi būti kintantis, skatinantis nuolatos ieškoti ir atrasti. Šiaulių lopšelio - darželio „Berželis“ logopedė Raimonda Mikalauskienė pasidalino patirtimi iš tarptautinio eTwinning projekto „Lapė karalienė tautų kultūroje“. Šiaulių pedagoginės psichologinės tarnybos, lopšelio –darželio „Žilvitis“ logopedė Gražina Musteikienė skaitė pranešimą „Fonologinio suvokimo vertinimas ir sutrikimo identifikavimas“ bei pakvietė diskusijai: kokie ikimokyklinio amžiaus vaikų fonologinio suvokimo gebėjimai, kurias užduotis geba atlikti penkiamečiai, kokios stipriosios ir silpnosios ikimokyklinio amžiaus vaikų fonologinio suvokimo sritys.

   Mūsų rajono Pumpėnų gimnazijos, Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos Ustukių skyriaus logopedė Jovita Kondratavičienė pasidalino Multisensorinio mokymo metodo taikymo pratybose patirtimi bei savo kurta priemone „Mano raidės. Matau, girdžiu, veikiu, tariu“. Pasvalio lopšelio-darželio „Liepaitė“ logopedė Aistė Tamošiūnienė papasakojo apie matematinio skaičiavimo metodiką Numicon bei jos pritaikymą logopedinėse pratybose. Lopšelio-darželio „Eglutė“ logopedės Sandra Maračinskienė ir Rima Bielskienė skaitė pranešimą „Smagūs kalbiniai žaidimai prie SMART interaktyvaus ekrano“ bei pakvietė bendradarbiauti ir dalyvauti visas kovo mėnesį organizuojamame ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ugdymo mokytojų, švietimo pagalbos specialistų respublikiniame projekte ,,Žaidimų katalogas garsams diferencijuoti“.

   Dėkojame Pasvalio lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorei Jovitai Varanauskienei už šiltą priėmimą, supažindinimą su darželio edukacinėmis erdvėmis ir priemonėmis, metodinio būrelio pirmininkei Vilmai Gegieckienei už iniciatyvą bendradarbiauti su Šiaulių miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų logopedais bei metodinės dienos organizavimą. Džiaugiamės nauja draugyste ir laukiame naujų susitikimų.

 

 

Švietimo pagalbos tarnybos spec. pedagogė Inga Kaulinskienė, 2023-02-14

METODINIO BŪRELIO SUSIRINKIMAS

 

   Darbinga 2023 – iųjų  pradžia! Pasvalio rajono logopedai, specialieji pedagogai sausio 4 d. susirinko į pirmąjį šių kalendorinių metų susitikimą. Metodinio būrelio pirmininkė Vilma Gegieckienė sveikino kolegas su Naujaisiais metais ir siuntė šmaikščius, triušio metafora įprasmintus palinkėjimus.

   Pirmojoje susitikimo dalyje pranešimą pristatė Pasvalio r. ŠPT specialistės: vyr. logopedė Ingrida Prakopienė bei spec. pedagogė metodininkė Inga Kaulinskienė. Specialistės būrelio narius supažindino  su parengta Švietimo pagalbos situacijos Pasvalio rajone analize. Pranešime pateikti lyginamieji 2019 – 2022 m. duomenys, vaizdžiai iliustruojantys švietimo pagalbos gavėjų skaičiaus pokytį. Taip pat apžvelgtas rajono mokinių, turinčių SUP, pasiskirstymas ugdymo įstaigose 2022 m. Pristatyti statistiniai duomenys, atspindintys mokinių pasiskirstymą pagal SUP lygį bei grupes, analizuota švietimo pagalbos prieinamumo Pasvalio rajone situacija.

   Antroji susitikimo dalis buvo skirta numatomo tarprajoninio bendradarbiavimo renginio planavimui ir aptarimui.  Diskusijų metu nuspręsta svečius iš Šiaulių priimti jau šį vasarį. Sutarta, kad renginys vyks Pasvalio lopšelyje-darželyje „Eglutė“.

 

Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos logopedė, specialioji pedagogė

Inga Ruželienė, 2023-01-04

IR SUŽIBO ŽVAIGŽDELĖ

 

       Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos specialistės Daiva Šienauskienė ir Andromeda Baršauskienė inicijavo mokinių kūrybinių darbų parodą „Ir sužibo žvaigždelė“. Iki gruodžio pradžios buvo kviečiama gaminti žvaigždes ir jas pristatyti į Švietimo pagalbos tarnybą, kur kiekviena žvaigždė buvo nufotografuota ir rado sau geriausią vietą parodos erdvėje.

       51 dalyvis pateikė savo individualiai gamintą žvaigždę. Net 6 darbus gamino vaikų grupė (klasė). O dydis, o spalvos, o tekstūra... nenusakoma grožybė. Nuoširdžiai dėkojame vaikams, jų tėvams ir 30 pedagogų, kurie pagelbėjo vaikams gaminant žvaigždes.

 

         Kviečiame užsukti pasižiūrėti jų į Tarnybą (Sodų g. 21, Pasvalyje) arba virtualiai pasižvalgyti to žvaigždžių alėją adresu:

https://www.facebook.com/watch/?v=5027104584059237

 

Tarnybos logopedė Andromeda Baršauskienė, 2022-12-12

METODINIO BŪRELIO SUSIRINKIMAS

 

Į pirmąjį  specialistų susitikimą šiais mokslo metais kvietė naujoji Metodinio būrelio pirmininkė Vilma Gegieckienė. Susirinkus gausiam būriui logopedų ir specialiųjų pedagogų buvo aptartas Pasvalio rajono specialiųjų pedagogų ir logopedų metodinio būrelio metodinės veiklos planas 2022-2023 m. m. Daug diskusijų sukėlė seminarų tema. Vaškų gimnazijos logopedė, specialioji pedagogė Kristina Prakopienė pasiūlė vesti savo organizuojamą seminarą apie skaitymo strategijas. Pasvalio Svalios progimnazijos logopedė Alma Žeimienė siūlė į svečius kviestis lektorių Arūną Jonuškį su Džok terapijos pristatymu. Taip pat parodė šiai terapijai skirtas kelias priemones. Pasvalio „Riešuto“ mokyklos logopedė kėlė klausimą dėl seminaro apie logopedinių zondų naudojimą ir bendradarbiavimą su Šiaulių ikimokyklinio ugdymo pedagogais.  Į visų poreikius ir norus atsižvelgė būrelį kuruojanti metodininkė Inga Duknevičienė ir pasisiūlė pasidomėti visais iškilusiais klausimais bei padėti suorganizuoti norimus seminarus.  Pristačius planą jam buvo pritarta vienbalsiai.

Būrelio pirmininkė Vilma pasidalino informacija iš Pasvalio r. Mokytojų metodinės tarybos pasitarimo. Pristatė šių mokslo metų metodinės veiklos kryptis, prioritetus, universaliojo dizaino taikymą švietime. Jai paantrino Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė Inga Ruželienė, kuri jau yra išklausiusi mokymus apie universalųjį dizainą švietime. Visoms specialistėms buvo pasiūlyta peržiūrėti šiuo mokymus internetinėje erdvėje.

Susitikimą pabaigė Pasvalio Svalios progimnazijos specialistės Vilma ir Alma, pasidalindamos gerąja darbo patirtimi ir pristatydamos pranešimą „Pasidalijimas vykdomomis neformaliosiomis veiklomis su SUP mokiniais Pasvalio Svalios progimnazijoje“.

Būrelio pirmininkė visoms susirinkusioms linkėjo šilto rudens ir prasmingų naujų mokslo metų.

Pasvalio lopšelio-darželio „Eglutė“

 logopedė metodininkė Sandra Maračinskienė